ΓΝΗΣΙΑ - ΣΥΜΒΑΤΑ - ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ

Γνήσιο ονομάζεται κάθε δοχείο που παράγεται από εργοστάσια την επώνυμης εταιρίας και μονο, εμπίπτει σε υψηλά συνήθως στάνταρ κατασκευής και συσκευάζεται με καλυπτόμενα από πνευματικά δικαιώματα λογότυπα.

Συμβατά ονομάζονται τα προϊόντα που κατασκευάζονται αντιγράφοντας και αντικαθιστώντας τη λειτουργεία ενός γνησίου. Υπάρχουν πολλές ποιότητες ακόμα και από τα ιδιά εργοστάσια. Είναι οι εταιρίες αυτές που πρώτες παράγουν συμβατά στα καινούρια μοντέλα εκτυπωτών  λόγω πολύ γρήγορων διαδικασιών σχεδιασμού και παραγωγής νέων κωδικών. Έχουν   χαμηλή τιμή δεν έχουν τμήματα ‘Έρευνας & Ανάπτυξης και κάποιες από αυτές τις εταιρίες δεν παρέχουν εγγύηση στα προϊόντα τους.

Ανακατασκευή ονομάζουμε τη διαδικασία που γίνεται σε ένα ήδη μεταχειρισμένο μελανί – τονερ, γνήσιο ή συμβατό ώστε να γίνει ξανά λειτουργικό. Υπάρχουν πολλές ποιότητες και στα υλικά ανακατασκευών, ευρωπαϊκής, αμερικάνικης και κινέζικης προέλευσης κυρίως. Στα μελάνια γίνεται καθαρισμός συνήθως , επαναγέμιση και μερικές φορές επαναπρογραμματισμός του chip, στα τονερ η διαδικασία περιλαμβάνει αντικατάσταση κάποιων ή όλων των μερών που παίζουν ρόλο στην εκτύπωση,drum, developer,chip,wiper και doctor blade.

Οι διάφορες των τριών είναι:

  • στην ποιότητα. Τα γνησιά σαφώς έχουν την καλύτερη και σταθερή πάντα .όμως και πολλά συμβατά, ακόμα και ανακατασκευή με σωστά υλικά κάλων εταιριών παράγουν ιδίας ποιότητας εκτυπώσεις
  • στη διάρκεια. Τα οικονομικά συμβατά συνήθως έχουν χαμηλή διάρκεια. κάποιες εταιρείες όμως κατασκευάζουν συμβατά με ειδικές πατέντες  με μεγαλύτερη διάρκεια από τα γνησιά .Επίσης με την ανακατασκευή μπορούμε σε κάποιες περιπτώσεις να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια
  • στην αποθήκευση .τα εργοστασιακά προϊόντα λόγο των ειδικών διαδικασιών συσκευασίας τους μπορεί να αποθηκευτούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργεία τους όταν ανοιχθούν .Τα ανακατασκευασμένα προϊόντα και κυρίως τα μελάνια δε μπορούν να αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση γιατί μπορεί να στεγνώσουν και να απαξιωθούν.